Conferința de consens național privind implementarea ediției actualizate a Ghidului de management al Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (IAAM)
În perioada 26-28 ianuarie 2017 s-a desfășurat la Iași Conferința de consens național privind implementarea ediției actualizate a Ghidului de management al Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (IAAM).
Evenimentul a fost organizat de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, si a fost coordonat din punct de vedere științific de către dna Prof. Dr. Doina Azoicăi, UMF Grigore T. Popa Iasi și dl. Dr. Vasile Cepoi, Președinte ANMCS.
Au participat 130 de specialiști, în majoritate medici epidemiologi, infecționisti, medici de laborator, manageri de spitale, membri ai structurilor de management al calității din cadrul spitalelor și evaluatori specializați de servicii de sănătate.
Temele au fost abordate în cadrul a cinci secțiuni de prezentări și dezbateri:
Sectiunea 1 – Standarde privind supravegherea, prevenția și limitarea IAAM
Secțiunea 2 – Standarde de calitate privind managementul riscului infecțios
Secțiunea 3 – Standarde de calitate privind monitorizarea antibiorezistenței și implementarea bunelor practici de antibioticoterapie
Secțiunea 4 – Standarde de calitate privind igiena generala si contolul mediului
Secțiunea 5 – Screeningul pentru depistarea pacienților colonizați/ contaminați la momentul admiterii în spital
În cadrul dezbaterilor au fost prezentate de către reprezentanții ANMCS principalele modificări care vor fi aduse metodologiei de evaluare și acreditare a unitatilor sanitare cu paturi, pentru al doilea cicu de acreditare, 2017-2022 precum și metodologia de monitorizare a acestora. Totodată a fost prezentată activitatea grupului de lucru constituit în vederea integrării observațiilor profesionistilor din sistemul sanitar și ai organismelor internaționale de profil consultate (JCI- SUA și HAS- Franța) la adresa standardelor de acreditare și a instrumentelor de evaluare.
La finalul întâlnirii s-a propus data de 30 martie 2017 ca termen pentru apariția noului Ghid de management al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.